Hans Læstadius - Biografi


Född 1938 i Stockholm. Växte upp i Johannisberg nära Fränsta i Medelpad. Min far, bördig från Umeå, var agronom och lärare vid Hussborgs lantmannaskola. Min mor var bördig från Stjärnhov i Södermanland och var bl a aktiv inom Röda Kors kretsen i Torps socken.

Studentexamen 1959 i Östersund. Efter civilingenjörsexamen 1964 vid KTH/E anställdes jag som flygingenjör vid dåvarande flygförvaltningen KFF, med placering vid Flygmedicinska Institutionen i Malmslätt. Tjänstledig för ett års studier vid Imperial College i London där en diplomexamen inom medicinsk signalbehandling avlades 1966.

November 1969 började jag på Saabs Datasaabdivision i Linköping som systemerare inom medicinsk databehandling. Tillämpningarna marknadsfördes till landstingen i Sverige och blev även startskottet till ett treårs projekt MSB (Model System Benesov, 1975-78) utanför Prag i Tjeckoslovakien, där jag var platsansvarig projektledare. Träffade 1976 för första gången min blivande hustru Marianne, på semester i Prag.

Tillbaka i Linköping 1978 var jag med och startade utveckling och marknadsföring av kontorsapplikationerna SAGA och ASK för D16/Serie16.

1982 gick flyttbussen från Linköping till Stockholm och Ericsson Information Systems i Bromma, där jag bl a deltog i utvecklingen av Eritex-systemet och ordbehandlaren Ergo-Ord för Ericsson PC. Marianne och jag gifte oss i januari 1982 och köpte ett hus i Vällingby juli samma år.

Under hela 90-talet har jag som produktansvarig svarat för utveckling, paketering och marknadsföring av ITservice-tjänster inom Nokia Data och ICL, och är sedan januari 2001 avtalspensionär efter mer än 30 år i den svenska datorvärlden.

Via den egna firman LeviGen fylls den nya fritiden med konsultverksamhet inom datorservice och datorstödd släktforskning (Karesuando- och Pajala-prästen Lars Levi Læstadius var min farfars farfar), samt mera tid för familjen, resor, segling och operabesök.